Even voorstellen

Lucas de Waard (37 jaar) is een getalenteerd schrijver en theatermaker van Nederlandse bodem. In 2009 is hij afgestudeerd als theaterschrijver aan de schrijfopleiding in Utrecht, maar de laatste jaren schijft hij ook steeds vaker voor film- en televisieproducties. Zo werkte hij in september 2021 aan ‘Deep Shit’, een misdaadcomedyserie op BNNVARA, waar hij een deel van het script voor schreef. Door zijn ervaring als script- en theaterschrijver en zijn passie voor comedy bleek Lucas de perfecte kandidaat voor script- en scenarioschrijver van ‘Geina, de buurtsoap’.

“Na een meeting met Jorunn Labordus, de bedenker van de serie, en Oscar Kocken werd ik gelijk enthousiast van het idee van de buurtsoap. Ik denk dat Jorunn een hele toffe en leuke manier heeft bedacht om iets voor de stad te doen en ik hoop dat mensen het leuk gaan vinden en erover gaan praten. Het is het maffe en humoristische karakter van de serie dat mij aanspreekt en enthousiast maakt.”


Uitdaging en persoonlijke verhalen

Het schrijven van een scenario voor een serie die voor en door Nieuwegeiners wordt gemaakt; een leuke uitdaging, maar waar begin je? Met het beantwoorden van deze vraag heeft Lucas gelukkig veel hulp gehad van Oscar Kocken, die naast zijn werk aan de buurtsoap ook aan veel andere projecten van Nieuwegeinse bodem heeft meegewerkt. Oscar is met de inwoners van Nieuwegein in gesprek gegaan en de interviews en verhalen die daaruit voortkwamen hebben de basis gelegd voor het schrijven van het script van de buurtsoap. Naast de interviews van Oscar heeft Lucas’ persoonlijke zoektocht uiteindelijk ook een groot deel van het verhaal van de serie geïnspireerd. De hoofdrolspelers verhuizen naar Nieuwegein en hun verwondering voor de stad is vergelijkbaar met hoe Lucas de stad voor het eerst ontdekte door de verhalen die Oscar met hem deelde en de locaties en personages die hij tegenkwam tijdens zijn eigen onderzoek. De ontdekking van Nieuwegein is dus een leuke verborgen boodschap in de serie die ook deels het persoonlijke verhaal van Lucas vertelt.

 

“Ik kende zelf nog niemand in Nieuwegein dus ik vind het leuk dat de hoofdrolspelers dat ook meemaken. Daar zit voor mij een groot deel van de comedy van de serie.”

 

Lucas hoopt dat hij een verhaal heeft geschreven waar Nieuwegein zich in herkent en dat het een leuke en vooral bijzondere manier gaat worden om het 50-jarige jubileum van de stad te vieren. Op 18 december betreden we samen met Lucas de wereld van ‘Geina, de buurtsoap’ tijdens de première van de serie in DE KOM.