Castingdag voor Nieuwegeinse buurtsoap groot succes

NIEUWEGEIN – Zaterdag was de castingdag voor Geina, de buurtsoap, die DE KOM maakt voor de 50e verjaardag van Nieuwegein. Geina wordt een soap met de nodige misverstanden, intriges, spanning en humor. Niet alleen voor, maar ook door Nieuwegeiners, die deze dag hun acteertalenten in het theater kwamen laten zien.

Regisseur Ruut van der Beele is er positief door verrast. “Natuurlijk komt iedereen hier een beetje gespannen binnen. Het is dan mijn taak om iemand gerust te stellen. Maar we hebben echt goede acteurs gezien. We hadden ook een volle dag. De meeste hebben ervaring in een theater, dit wordt een film, dat vraagt iets anders. Dan kan het kleiner. Je hoeft niet iemand op de achterste rij te bereiken.”

 

De acteurs hadden twee scenes toegestuurd gekregen, daarvan konden ze er een kiezen om te spelen en daarop volgde een improvisatie met een tegenspeler. Van der Beele: “Ik kijk wat iemand in zijn mars heeft en wat er gebeurt als iemand los gaat. De vraag is of je samen iets kan maken, natuurlijk moet iemand regisseerbaar zijn. Ik moet kunnen bijsturen.”

 

Het script is gemaakt van verschillende verhalen en anekdotes uit alle wijken van de stad en is voor het grootste deel klaar. “De spelers gaven er weer inspiratie voor. We hebben nieuwe dingen gehoord. En we gaan kijken of we de rollen soms naar de speelstijl van iemand toe kunnen schrijven. De hoofdrolspeler is een professional. Dat is een goede tegenspeler, maar ook een steun en coach voor de amateurs. Daarmee kan je het spel optillen. Het komt er ook door in balans.” Het verhaal gaat over een koppel dat nieuw is in Nieuwegein. Ze worden met alle egards ontvangen, maar de misverstanden stapelen zich op. ‘Trots op de stad’ is niet het eerste wat inwoners van de stad zeggen. Maar uiteindelijk vindt het koppel die trots toch in Nieuwegein, ze vinden elkaar. “Het script is heel herkenbaar en grappig. Het is meer een tragi- of zwarte komedie, maar met de intriges van een soap. Het wordt echt Nieuwegeins. En steeds meer na een dag als vandaag.”

 

De oproep om mee te doen geldt nog steeds. Dat kan voor en achter de schermen. Van der Beele: “Meedoen is een leuke, laagdrempelige manier om eens te snuffelen aan het maken van een film en bezig zijn achter de schermen? Dit is de kans om je soapdebuut te maken.” Er zijn nog veel figuranten nodig. Maar ook aan handige handen achter de schermen is behoefte, make-up, grime, catering. Vind je jouw straat, buurtplein of bedrijf ideaal als decor? Wil je een financiële bijdrage leveren of op een andere manier achter de schermen helpen? Er zijn nog veel rollen in te vullen. Als je wilt meespelen, meedenken of meehelpen mail dan naar  buurtsoap@dekom.nl.

 

tekst: Louise Mastenbroek